HomeBloggDärför behöver du ett skjutstöd

Därför behöver du ett skjutstöd

När du jagar fågel eller annat småvilt är det oftast en aktiv jakt, vilket gör att du inte ligger och håller i ett vapen hela tiden. Annat är det vid jakt på storvilt eller vildsvinsjakt. Här är du oftast medlem i ett jaktlag och sitter på något som kallas för jaktpass. Då kan du vara i behov av ett bra skjutstöd.

Om du sitter ned eller ligger länge med ett gevär redo för skott, då kan det bli tungt i längden. Även om du inte håller det hela tiden, kan det bli tungt och svårt att hålla stilla innan du hinner få iväg skottet.

I det fallet underlättar ett skjutstöd, som ser till att stadigt hålla balansen för att du ska träffa målet lättare. Helt enkelt får du enklare att hålla siktet inställt på målet och blir i och med det en bättre jägare.

Olika typer av skjutstöd

Precis som allting annat till jakten, finns även skjutstöd i flera olika typer. Faktum är att det finns sju olika typer av dem och mycket vanliga märken på marknaden är Primos, 5etta samt Bushstick.

Nedan ser du de fem olika typerna som finns:

  • 2-delat skjutstöd
  • Skjutstöd singel
  • 3-bent stöd
  • 2-bent stöd
  • Tripod
  • Bipods
  • Skjutstöd 4 ben

Med så mycket att välja på för att kunna köpa bästa skjutstödet behöver du lite information om dem. Vi kommer här att ge information om fyra olika typer.

Skjutstöd tripod

När det gäller den här typen har stödet tre teleskopiska ben, vilket gör att du enkelt ställer in den perfekta höjden. Skjutstöd tripod finns i en rad olika lägsta och högsta höjder. På så sätt blir det mycket lätt att finna ett stöd för dig som både vill stå, sitta och ligga med bra stöd.

Om du anser att det här är det stöd du behöver, får du alltid en flexibel produkt som ger dig hjälp i många lägen. En av de mest populära fabrikaten av tripods är 5etta skjutstöd, vilket också håller en mycket bra kvalitet till rätta pris.

Skjutstöd Bipod

Egentligen är det inte så stor skillnad på bipods och tripods. Den största skillnaden är att bipods bara har två ben istället för tre. Givetvis gör det att du inte alls får samma hållfasthet och balans.

Dock är det ett mycket använt skjutstöd, där du även vid det här valet får teleskopiska ben. Många gånger är det här ett mycket bra val för liggande skytte, vilket också medför att du får stöd av axelpartiet. Något som många gånger kan fungera som det tredje benet.

En anna fördel är att bipods är mycket enkla och snabba att flytta i olika positioner vid behov. Dock kräver bipods inskjutning med skjutstöd, då de inte har samma balans som den stadigare varianten tripods. Något som bipod kan vara perfekt för är som skjutstöd för bänkskytte.

Skjutstöd singel

Här har du en enklare modella av skjutstöd. Du har fortfarande teleskopisk funktion, men i det här fallet bara ett ben. Här får du dock bara ett stöd som tar bort vikten av vapnet. Allt som gäller sikte och balans vid skytte får du klara på egen hand.

Skjutstöd 4 ben

Även här handlar det om teleskopiskt skjutstöd 4 ben, vilket givetvis gör att du får en mycket bra balans vid skytte. Hur som helst kan det vara för mycket för många, medan andra älskar det. Speciellt dyra är de inte heller. Har du inte provat det som jägare, kan du ta chansen för under 1 000 kronor.

Vanliga frågor om skjutstöd

Måste jag ha ett skjutstöd för att skjuta bra?

Nej, du måste inte ha det. Dock kommer det vid långa pass och övningsskytte kunna ge dig avslappning.

Är det dyrt med ett skjutstöd?

Nej, inte jämförelse med annan utrustning och tillbehör för jakt. Ett skjutstöd kan kosta allt från 250 kronor till över tusenlappen.

Vilka skjutstöd är bäst?

En mycket individuell fråga. Mest sålda skjutstöd är bipod och tripod. Populära fabrikat är 5etta, Bushstick och Primos.

Senaste inläggen